Bir süredir kamuoyunun gündemini meşgul eden ve 24 Mayıs 2013’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen yasa tasarısı alkollü içkilerin satış, pazarlama ve sunumuna ilişkin bir dizi yasağı içeriyor. Hükumet her nekadar “yasak değil, düzenleme” dese de yasa değişikliğinin “alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tüketimi yapılamaz” diye başlıyor olması, üzüm yemeyi değil bağcıyı dövmeyi amaçlayan bir yaklaşımın göstergesi. Alkollü içki satma (market, bayi, büfe vb. yerlerde) ve alkollü içki sunma (restoran, otel, lokanta vb. yerlerde) ruhsatına sahip olmak o kadar zorlaştırılıyor ki, yakın zamanda pek çok restoranın içki sunamaz hale geleceğini, pek çok tekel bayiinin ise kapanacağını ya da ruhsatını yitireceğini tahmin etmek hiç zor değil. Satış noktalarının azalması, bazı büyük perakendecilerin tekelleşmesini kolaylaştırıp şarap butiği gibi küçük perakendecilerin işini daha da zorlaştıracak. Öte yandan bu güne kadar tadarak aldığınız şarapları artık tadamayacak, herhangi bir promosyondan yararlanamayacak, hatta satıcıya “bu şarapla şu şarap arasında ne fark var?” diye sorarsanız muhtemelen sorunuza cevap alamayacaksınız çünkü “A şarabının özelliği şudur” diye başlayan bir cümle bile tüketiciye alkollü içki tanıtımı kapsamında değerlendirilebilir ve 5 bin TL ile 200 bin TL arasında para cezası ile cezalandırılabilir. Yasa her ne kadar gençleri alkolden korumak için çıkarılmış olsa da yasaklar pratikte 18 hatta 24 yaşından büyük herkesi etkileyecek.
Yasa tasarısı aşamasından bu yana sosyal medyada ve yazılı basında konunun önemine dikkat çekmeye çalışan yazarlar ve sektör temsilcileri oldu, ancak sesleri cılız kaldı. Şimdi yasa meclisten geçti ve bu haliyle Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp yürürlüğe girerse, yeme-içme konusunda yazı yazan tüm gazerteciler ve Vedat Milor gibi program yapımcıları, Türkiye’de köklü bir bağcılık/şarap üretimi geçmişi ya da rakı-balık ikilisi yokmuş gibi davranıp, sadece balık hakkında yazıp çizebileceğiz. Sizler de ruhsat problemi olmayan yerleri iyi belleyin, çünkü her yerde bulamayacaksınız.
Yasa tasarı aşamasındayken Change.org üzerinde başlatılan bir imza kampanyası var. Hedef 100 bin imza. Bugün itibarıyla 97 bin imza daha gerekli. Kampanyayı görmek için buraya tıklayabilir, kampanyaya imza verebilirsiniz. Belki tepkiler karşısında yasa onaylanmaz ve yeniden düzenlenebilir. Gurme Ajanda editörleri olarak biz bu kampanyayı ve sosyal medyadaki diğer girişimleri destekliyoruz.