Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (Gisder) yeni yılla birlikte alkollü içkilere getirilen gelen ÖTV artışının yabancı içkilerle rekabette yerli üretim rakı aleyhine bir durum yarattığına dikkat çekti. Yazılı bir basın açıklaması yayınlayan GİSDER, diğer distile alkollü içkiler ve viskide 1 litre saf alkol içeriği başına ÖTV tutarının 124,23 TL’de kaldığını, rakıda ise ÖTV’nin 107,72 TL’ye yükseldiğini ifade etti. ÖTV hesabında en önemli faktör, içkideki alkol yüzdesi. Rakının ÖTV miktarı düşük görünmesine rağmen, pratikte tam tersi bir durum oluşuyor. Rakı %45 alkol içeriyor, diğer içkiler ise %37,5 alkol içeriyor. Bu nedenle 70’lik ithal içkiler için ÖTV 32,61 TL olarak hesaplanırken, rakı için ÖTV tutarı 33,93 TL olarak gerçekleşiyor. 2012 yılında da benzer bir durumun yaşandığının hatırlatıldığı açıklama, o dönemde diğer distile alkollü içkiler ve rakı arasındaki ÖTV farkı %39’dan %11’e düşmesine rağmen, şimdi ise fark ithal içkilerin lehine döndüğüne ve rakının ÖTV’si %4 daha yüksek kaldığına dikkat çekiyor.
İthalat rakamları da bu durumu doğruluyor: Viski ithalatı 2010 yılında 2,5 milyon litre iken, 2013 yılında 4,90 milyon litre olarak gerçekleşti. Böylece, viski ithalatı 3 yıl içinde %99 büyüdü. Türkiye’de rakı satışı ise 2011 yılında 48,8 milyon litre olarak gerçekleşmişti. 2014 yılının, beklenti hacmi olan 37 milyon litre ile kapanması halinde ise rakı pazarı 3 yılda %24 küçülmüş olacak. Rakı pazarında son yıllarda yaşanan daralmanın tarım sektörüne de olumsuz yansıması bekleniyor. Rakı üretimde kullanılan üzümde 30 milyon TL’lik, anasonda ise 3,7 milyon TL’lik azalmanın, tüm yerli üretim girdileri göz önüne alındığında toplamda 60 milyon TL’yı bulabileceği öngörülüyor. GİSDER, yaşanan bu gelişmelerin sektördeki istihdamı da olumsuz etkileyeceğine dikkat çekiyor.
NOT: Bu haber yayınlandıktan sonra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir televizyon programında, farkın giderilmesi için çalışmalar yapılacağını açıkladı.