UNESCO’nun kültürel çeşitlilik ideallerini destekleyen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na bu yıl İstanbul, Hatay ve Kütahya şehirleri dâhil oldu. Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer alan ilk Türk şehri olan Gaziantep’ten (gastronomi) sonra 2017 yılında yapılan başvuru ve değerlendirmelerin ardından Hatay “Gastronomi”, İstanbul “Tasarım”, Kütahya “Zanaat ve Halk Sanatları” alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na eklendi. UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, 44 ülkeden 64 şehrin UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nın yeni üyeleri olarak belirlendiğini duyurdu. Her devletten en fazla 3 şehrin seçildiği ağda, bu yıl daha önceden hiç temsili olmayan devletlerden 19 şehir dâhil edildi ve UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer alan Türkiye’deki şehirlerin sayısı dörde ulaştı.
Bu yıl UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na yedi yaratıcı alanda dâhil olan şehirlerin (Edebiyat, Film, Müzik, Zanaat ve Halk Sanatları, Tasarım, Gastronomi ve Medya Sanatları) tüm listesi için tıklayın.
Yaratıcı Şehirler Ağı kentsel kalkınma, sosyal kapsayıcılık ve kültürel etkileşim için öncü olarak yaratıcılığa yatırım yapan şehirler içinde ve arasında uluslararası işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor. Şehirler, ağa katılarak yaratıcılık ve kültürel endüstrileri geliştirmek, en iyi uygulamaları paylaşmak, kültürel yaşama katılımları güçlendirmek ve sosyo ekonomik kalkınma strateji ve planlarına kültürü entegre etmek amaçlarıyla işbirliklerini geliştirmeyi ve ortak çalışmayı taahhüt ediyorlar. Hatay’ın gastronomi alanındaki tescilinin şehrin turizmine ve ekonomisine büyük katkı sağlamasını ve Hatay mutfağını dünyaya tanıtmada itici güç olmasını umut ederiz.
Fotoğraf: Hatay Belediyesi’nin izniyle