Son yıllarda artan gıda, daha doğrusu temiz ve kaynağı belli, güvenilir gıda ihtiyacına cevap olaran gelişen eğilimlerden biri şehir bahçeciliği. Çok kısaca özetlemek gerekirse, şehir bahçeciliğinin temelinde endüstriyel tarım üretiminin, kimyasal gübre ve böcek ilacı kullanımının, ıslah edilmiş veya genetiği değiştirilmiş tohum kullanımının, sağlığımız ve yaşam kalitemiz üzerinde olumsuz etkileri olduğunu düşünen aktivistlerin öne sürdüğü, kendi gıdamızı mümkün olduğunca kendimizin yetiştirmesi fikri yatıyor. Elbette çoğumuz artık köylerde yaşamıyoruz, ekip-biçebileceğimiz tarlalarımız yok. Hatta kimilerimizin bir bahçesi bile yok. Şehir bahçeciliğini savunanlar balkonlarda, evlerin teraslarında, şehre yakın her yerde tarım yapmanın mümkün olduğunu söylüyorlar. Kendi gıdamızı kendimiz yetiştirebilirsek, tümünde olmasa bile bir kısmında, endüstriyel tarım ürünlerini kullanmak zorunda kalmayacağız.
Şehir bahçeciliği fikri, her bulduğu çekirdeği bir yerlere sokuşturan biri olarak bana çok çekici geliyor. Öte taraftan balkonda yenilebilir ot (edible herbs) yetiştirme denemeleri maydonozların güdük, rokaların cüce kalmasıyla sonuçlanan biri olarak da, bu konunun ayrıntılarını, teknik detaylarını çok merak ediyorum. iFistanbul‘da Gastronomika işbirliğiyle düzenlenen Küçük Müdahaleler / Şehrin Gıda Kahramanları kısa film gösterimi ve söyleşisi, adeta “yeni başlayanlar için şehir bahçeciliği ve şehirde tarım” dersi niteliğindeydi. Real Food Media Project‘e katılan kısa filmler arasından bir seçkinin gösteriminin ardından şehir bahçeleri, şehirde tarım ve sürdürülebilirlik konularının ele alındığı sunumlar gerçekleştirildi. Bu konuda bilfiil çalışan kişiler, yani Gastronomika’nın #Toprak programı kapsamında işbirliği yaptığı Yeniköy Bostanı’ndan Ezgi Öz, Şems Yonsel ve Efe Baysal ile Sarıyer Gümüşdere’de organik tarım yapan Beyhan Uzunçarşılı, sunumların sonunda katılımcıların bu konudaki sorularını yanıtladı.
Önümüzdeki günlerde şehir bahçeciliği, İstanbul’daki bostanlar, coğrafi işaretler, yerel türler ve bu türleri mutfağında kullanan şefler hakkında yazmaya devam edeceğiz. Şimdi, tüm dünyada metropol insanlarını yakından ilgilendiren şehir bahçeciliği hakkında “mini belgesel” niteliğindeki aşağıdaki filmlere göz atın. Real Food Media Project kapsamındaki diğer filmlere buradan ulaşabilirsiniz.
Harmony Gardens | Real Food Media Contest Film Library Gardens from Real Food Media Project on Vimeo.
Hands in the Orchestra | Real Food Media Contest Film Library from Real Food Media Project on Vimeo.
Our Land: Solution to Pollution | Real Food Media Contest Film Library from Real Food Media Project on Vimeo.
Nahide Mutlu