4. Trakya Şarapları Yarışması (Thrace Wine Competition 2018) Tekirdağ’da 7 Eylül 2018 günü gerçekleştirildi. Trakya’da bağcılığın gelişmini desteklemeyi amaçlayan yarışmanın jürisi uluslararası arenada kabul görmüş şarap uzmanlarından oluşuyor; yarışmada derece alan üreticilerin ve şarapların uluslararası alana adım atmalarına katkıda bulunuyor.
Bu yılki jürisi Kenichi Ohashi MW, Andreas Larsson (Best Sommelier of the World, ASI 2007) ve Peter McCombie MW‘den oluşan Thrace Wine Competition 2018, Beyaz Şaraplar, Rosé Şaraplar, Varyetal Kırmızı Şaraplar (Yerli Üzümler), Varyetal Kırmızı Şaraplar (uluslararası üzümler), Kupaj Kırmızı Şaraplar kategorilerinde gerçekleştirildi. Tümü satışa arz edilmiş şaraplardan oluşan bu kategorilerin dışında, henüz satışı gerçekleştirilmeyen (pre-release) 6 şarap da, ayrı bir bölümde değerlendirildi. (Jüri hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın)
Üreticilerin jüriden bire bir geri bildirim alarak teknik yönden kendilerini geliştirmelerine olanak veren yarışma, dört yıldır sadece Trakya bölgesinde üretilmiş üzümlerden yapılan şarapları değerlendiriyor. 4. Trakya Şarapları Yarışması (Thrace Wine Competition 2018)’ın bu yılki sonuçlarında jürinin ve şarap otoritelerinin hemfikir olduğu konu, Trakya’da üretilen özellikle beyaz şarapların kalitesinde, hemen hemen tüm üreticilerde gözle görülür bir ilerleme olduğu. Nitekim Saranta Chateau Murou Semillion 2017 91 puan, Kayra Terra Sauvignon Blanc – Chardonnay 2017 91 puan, Kayra Vintage Chardonnay 2016 91 puan, Arcadia Odrysia Gris 2017 91 puan alarak beyaz şaraplar kategorisinde altın madalyaya değer görüldüler. Tüm kategorilerde birinci olan şarapların yeniden değerlendirilerek Best of Best seçildiği bölümün birincisi yine bir beyaz şarap oldu: Kayra Vintage Chardonnay 2016. Arcadia, Arda Bağcılık, Barbare, Barel, Chamlija, Doluca, Feyzi Kutman, Gülor, Kayra, Saranta ve Umurbey‘in 2013-2017 arasında çeşitli yıllara ait ürünleriyle katıldığı 4. Trakya Şarapları Yarışması (Thrace Wine Competition 2018)’nın tüm şarapları içeren sonuçlarını buradan görüntüleyebilirsiniz.
Editörün notları:
- Yarışma Trakyalı üreticiler tarafından benimsenmiş, heyecanla katılıyor, değerlendirmeler sırasında rakiplerinin ürünlerini de inceleme fırsatı buluyorlar. Yarışmanın organizatörü Vinipedia Wine Consultancy’den Burçak Desombre ve sponsorları Nude kadehleri, Gustobar şarap ekipmanları ile Liebherr şarap soğutucuları, bu yarışmanın uluslararası standartlara ve kurallara uygun şekilde gerçekleştirilmesi için fiziksel ve teknik tüm ayrıntıları tamamlıyorlar.
- Yarışmaya Kayra ve Doluca gibi büyük üreticilerin yanı sıra çok sınırlı üretim yapan butik üreticiler de katılıyor. Puanlamada ise küçük üreticilerin kalite bakımından diğerlerinden pek farklı olmadıkları görülüyor. Dağıtım ve sınırlı üretim nedeniyle yaygın şarap satış noktalarında bulunamadıklarından, şarap severlerin merak ettikleri şaraplara ulaşmak için biraz çaba sarf etmeleri gerekiyor.
- Yarışmada beyaz şarapların puanlarının yükselmesi ve altın madalyalar kazanmaları dikkate değer. Bir diğer dikkate değer veri ise gümüş madalyaya değer görülen kırmızı, özellikle de uluslararası üzümlerden yapılmış kupaj şarapların sayısının çokluğu. Bu, Trakyalı şarap üreticilerinin bu alanda da kendilerini geliştirdiklerini gösteriyor. Yakında bir kırmızı ya da beyaz şarabın Trakya’dan geldiğini görmek, teruar ve kalite göstergesi olarak pozitif algı yaratacak gibi görünüyor.
- Trakya yüzyıllar boyunca bağcılıkla uğraşmış bir bölge. Gerek Bizans, gerek Osmanlı imparatorlukları döneminde, gerekse Cumhuriyet döneminde, Tekirdağ limanı şarap transferi için önemli bir merkez olmuş. Tekirdağ’daki rakı fabrikası yine bölgede büyük miktarda üzüm üretilmesine ve bağcılık yapılmasına önayak olmuş. Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi, bölgede kültürel ve ekonomik gelişme için, bölgenin tarımsal değerini de göz önüne alarak Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali‘ni düzenliyor. Festival sadece eğlence ve tarımsal ürün yarışmalarından ibaret değil. Fotoğraf sergileri, şarap yarışması ve Bisanthe Taş Heykel Sempozyumu da eş zamanlı gerçekleştirilerek bölgede bir sinerji yaratılıyor. Özellikle Bisanthe Taş Heykel Sempozyumu, uluslararası alanda tanınmış sanatçıların eserler verdiği ve şehri zenginleştiren, gelecek nesillere değerli bir miras bırakabilecek bir etkinlik.
- Trakya Bağ Rotası projesini geliştirmek için yeni hazırlıklar var. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.