Anadolu Lezzet Envanteri projesini hayata geçiren Mutfak Dostları Derneği ve sürdürdüğü çalışmalarla yerel değerlerimize sahip çıkan Metro Toptancı Market, bu yerel ürünleri aşçılık olimpiyatları olarak kabul edilen Bocuse d’Or Türkiye yarışmasına dahil etti. Böylece Anadolu Lezzet Envanteri’nin her geçen gün daha da genişlemesi, listedeki ürünlerin daha yaygın kullanımı ve dünyaya açılması için önemli bir adım daha atılmış oldu.
ESSEDRA (Kırsal Alanlarda Çevresel ve Sosyo-Ekonomik Sürdürülebilir Kalkınma) Projesi kapsamında hayata geçen Anadolu Lezzet Envanteri sayesinde, Slow Food’un Nuh’un Ambarı listesine dahil edilerek koruma altına alınan kaybolma tehlikesi altındaki ürünler gün yüzüne çıkarılarak yeniden değer kazanıyor. Mutfak Dostları Derneği’nin üç yıl önce hayata geçirdiği ve Metro Toptancı Market’in desteğiyle yürütülen Anadolu Lezzet Envanteri’nde Boğatepe gravyerinden Divle Obruk peynirine, Kastamonu pastırmasından Kavılca buğdayına Türkiye’nin yedi bölgesinden onlarca ürün yer alıyor.
Metro Toptancı Market’in ana sponsorluğunda düzenlenen dünyanın en prestijli aşçılık yarışması olan Bocuse d’Or Türkiye’de bu yıl hayata geçirilen düzenleme ile Anadolu Lezzet Envanteri ürünlerinin yarışma adayları tarafından kullanılacak olduğunu aktaran Bocuse d’Or Akademi Türkiye Başkanı Rudolf Van Nunen “24-26 Kasım 2016 tarihlerinde Sirha İstanbul Fuarı’nda gerçekleşecek Bocuse d’Or Türkiye elemelerinde yarışmacılar kendilerine verilecek et, baharat, peynir ve sebzelerden oluşan Anadolu Lezzet Envanteri ürünlerini kullanarak yemek yapacaklar. Bocuse d’Or yarışmasına dahil edilen Anadolu’nun bu özel lezzetleri, adayımızı ön plana çıkaran en önemli özellik olacak” dedi.
“Ülkemizin lezzet haritasını oluşturuyoruz”
Metro Toptancı Market Türkiye Pazarlama Marka Yönetimi ve İletişim Grup Müdürü Aylin Mutlu ise Metro Toptancı Market’in sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacak iş modelleri geliştirerek yaptığı çalışmalara değinerek Türkiye’ye özgü, eşsiz lezzetleri kayıt altına alarak, gelecek nesillere bırakılacak kültür mirasını oluşturmak adına hayat geçirilen Coğrafi İşaretli Ürünler projesinin üçüncü yılını tamamladıklarını belirtti. Aylin Mutlu “Biz Metro’da yerel değerleri geleceğimiz olarak görüyoruz. Yürütmekte olduğumuz Coğrafi İşaretli Ürünler projemizle Türkiye’nin lezzet haritasını oluşturmayı, özgün doğa koşullarında yetiştirilen coğrafi işaretli ürünlerin korunmasını, ulusal ve global çapta tanıtılmasını, yerel üretici ve dolayısıyla da ülke ekonomisi için katma değer yaratılmasını amaçlıyoruz. Mutfak Dostları Derneği’nin hayata geçirdiği Anadolu Lezzet Envanteri çalışmasına destek vermemiz de bu anlayışımızın bir sonucu… Bu eşsiz lezzetlerin daha fazla restoranın, otelin mutfağında yer almasını, daha fazla şef tarafından tercih edilmesini istiyoruz. Raflarımızdan tüketicilere ulaştırdığımız bu ürünler ile ilgili olarak toplumun dikkatini bu konuya çekmek için gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.
Üç yılda 59 ürün
Projenin bir diğer yürütücüsü Mutfak Dostları Derneği Başkanı Zeynep Kakınç ise, 2016 Ekim ayı itibariyle Anadolu Lezzet Envanteri’ne kayıtlı ürün sayısının 59’a yükseldiğini aktardı: “4 yıl önce Slow Food’un Türkiye ortağı olarak yola çıktığımız, AB destekli Essedra projesi kapsamında, birçok medya kanalı ve etkinlik iletişimleriyle farkındalık çalışmalarımızı sürdürürken; bir yandan da Slow Food’un dünya genelinde yok olmaya yüz tutmuş nadir gıdaların envanterini çıkardığı Nuh’un Ambarı ve Presidia projeleri üzerine yürüttüğümüz çalışmaları tamamladık. Amacımız küçük ölçekli üreticilerin desteklenmesiyle birlikte yerel biyoçeşitliliğin sürdürülebilir şeklinde devam etmesi ve toplumda farkındalık yaratmak. Metro Toptancı Market’in destekleriyle Nuh’un Ambarı projesinin bir uzantısı olarak hayata geçirdiğimiz Anadolu Lezzet Envanteri’nde ülkemizin bereketli topraklarının yok olmaya yüz tutmuş gıda ürünlerini listeleyerek, katalog haline getiriyoruz. Burada önemli olan bu ürünlerin küçük ölçüde ve artizanal olarak üretiliyor olması. Bu da ürünlerin yöre halkıyla hem sosyolojik hem de coğrafi anlamda bütünleştiği anlamını taşıyor. Şu ana kadar olan çalışmalarımızda üreticileri doğrudan restoranlar, şefler ve Metro gibi satış ağları ile buluşturduk ve ürünlerin artan talep doğrultusunda yaşamasını amaçladık. Anadolu Lezzet Envanteri bunun en vurucu örneği ve bu kapsamda derneğimize verdikleri destekten ötürü Metro Toptancı Market’e bir kez daha teşekkürlerimizi iletiyoruz.”