Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) ve Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ülkemizde gastronomi turizminin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla restoran kalitesini değerlendirmek ve derecelendirmek üzere yeni bir sistemi hayata geçiriyor. İki dernek, ülkemizdeki lezzet duraklarının yeterlilik sınıflandırmasını birlikte yaparak, gastronomi turizminin ve paydaşlarının kalite ve mükemmelliğe erişimi için birlikte çalışacak.
Daha önce “yerli Michelin yıldızları projesi” olarak basına sızan işbirliği, bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) Başkanı Gürkan Boztepe, söz konusu işbirliğinin son zamanlarda sancılı bir dönemden geçen turizm sektörü için ‘can suyu’ niteliğinde olacağını ifade etti. Anadolu’nun konumu ve zengin tarihinin bu çeşitlendirme için son derece elverişli olduğunu söyledi. Gastronomi turizminin de sağlık, kongre, kültür, kaplıca gibi ayrı turizm çeşidi olduğunu dile getiren Boztepe, “Ancak, gastronomi öğeleri itibariyle çok yoğun ve niş bir alan. Otelleri, acenteleri, turist rehberleri, restoranları ile her kesimin bu kazanım için birlikte mücadele etmesi gerekiyor. Eğer bu başarılırsa, ülkenin gastronomik anlamda algısı yaratılabilir, örneğin İspanya gibi” dedi.
Kurum / kuruluşların mükemmelle ulaşmalarında önemli bir rehber olan KalDer ile işbirliğinin sektördeki kalite algısını farklı noktaya taşıyacağını bu sebeple bu entegrasyonu çok önemsediklerini kaydeden Boztepe, “Lezzet dünyasının yıldızlarını KalDer ile ölçümleyerek, denetleyerek öne çıkaracağız. Bu durum sektör oyuncularını sistematik olarak başka bir noktaya taşıyacaktır ve diğer pek çok firmayı kalite anlamında tetikleyecektir. Amacımız sektörde standartları belirlemek, iyileşme sağlamak ve birleştirici olmak.”
Yaşamın her alanında kaliteyi, mükemmelliği hedef alan bir sivil toplum kuruluşu olarak Anadolu topraklarının bereketine hep zaman inandıklarını ifade eden KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı ise, kalitenin tesadüf olmadığını, mükemmelliğe giden yolda eğitimin öncelikli bir konu olduğunu söyledi. Mükemmelle ulaşmak isteyenler için her zaman bir rehber, öncü model olan KalDer’in bundan böyle gastronomi turizminin paydaşlarının da gelişimine katkı sağlayacağını dile getiren Buket Eminoğlu Pilavcı, şöyle konuştu: “İnsanların seyahat özgürlüğü geliştikçe turizm hareketliliği artıyor. Bugüne kadar alışkın olduğumuz kum-deniz-güneş, kültür, din turizmi gibi öğeler tüm dünyada hızla çeşitleniyor. Alışılagelmişin dışında yerler keşfedip tatlar denemek isteyen ve yerel öğelerin değerine inanan seyahat severler, gezilerini gastronomi haritasına göre planlamaya çoktan başladı. Gastronomi Turizmi geniş etkinlik kapsamı, farkındalık yaratan etkisi, bulunduğu yerin kalkınmasına, imajına ciddi katkılar sağlaması nedeniyle gelecek vadeden bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde yeni telaffuz edilmesine karşın dünyada İtalya, İspanya gibi birçok ülke bu alandan ciddi katma değer elde ediyor. Türkiye, turizmdeki mevcut potansiyelini çok daha niş bir alana taşıyacak olan bu rekabet avantajını kullanmalı. Geleneksel olarak elde edilen, yapılan, unutulmaya yüz tutan değerlerimizin / lezzetlerimizin tüm dünyanın iştahını kabartacağına, gastronomi turizminin diğer öğelerinin de bunu en kaliteli şekilde destekleyeceğine inancımız tam. Sadece yapmamız gereken ekip ruhunu yakalamak ve çalışmak.”
Projenin genel hatları
Proje kapsamında GTD, sürece dahil olan firmaları KalDer ile birlikte geliştirdiği modelle değerlendirip sertifikalandıracak. Teknik ve lezzet olmak üzere iki ayrı başlık altında gerçekleştirilecek değerlendirmelerde, restoranlar gıda güvenliğinden hijyene, mimariden malzeme seçimine kadar pek çok kriter gözetilerek derecelendirilecek. Lezzet değerlendirmesi ise, proje için özel olarak eğitilen uzmanlar tarafından yapılacak. Uluslararası Servis ve Lezzet Akademisi (USLA) tarafından eğitilecek uzmanlar 2018 yılında göreve başlayacak. Restoran işletmecileri, bu değerlendirme sisteminde yer almayı ve denetlenmeyi kendileri talep edebilecekler. Değerlendirme kriterleri doğrultusunda kendi yapılarını düzenleyip, denetime hazırlanabilecekler, bu sırada da kalite ile ilgili aksaklıklarını gidermiş olacaklar.
Yerli restoran derecelendirme sisteminde hangi restoranın hangi puanı aldığı bir web sitesi ve mobil aplikasyondan görülebilecek. Bu derecelendirme sisteminin restoranların ulusal ve uluslararası platformlarda pazarlamasına katkıda bulunması hedefleniyor. Değerlendirmeler ve kazanılan puanlar iki yıl süreyle geçerli olacak. Bu sürenin sonunda dileyen restoranlar tekrar değerlendirilme ve puan yükseltme olanağına da sahip olacaklar.