Online Seminer: İstanbul’da 1720 Sûr-ı Hümâyun’u: Yeni Kaynaklar Işığında Bir Osmanlı Şenliğinin Bütünsel Analizi

14 Mayıs 2020

14 Mayıs 2020

18:00 Kime 19:00

İstanbul, Türkiye

Katılım ücretsiz ancak rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

Etkinlikler Tanım

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, pandemi dönemi süresince seminer ve konuşmaları çevirimiçi (online) olarak gerçekleştiriyor. Bursiyer Konuşmaları’nın ikincisi, doktorasını Boğaziçi Üniversitesi Sanat, Mimarlık ve Görsel Kültür Tarihi bölümünde tamamlayan Sinem Erdoğan İşkorkutan’ın “İstanbul’da 1720 Sûr-ı Hümâyun’u: Yeni Kaynaklar Işığında Bir Osmanlı Şenliğinin Bütünsel Analizi” başlıklı online etkinlik olacak.  14 Mayıs 2020, Perşembe günü saat 18:00’deki seminerde 1720 yılının sonbaharında III. Ahmed’in dört oğlunun sünnet edilmesi sebebiyle, İstanbul’da üç hafta boyunca devam eden görkemli şenlik ele alınacak, dinleyiciler 300 yıl öncesine doğru bir yolculuğa çıkacak.

Bir Osmanlı şenliğinin anatomisi

Osmanlı sarayı tarafından düzenlenen şenlik vesilesiyle binlerce şehirli çocuk sünnet edilir, yüzlerce kişiye yiyecek ve hediye dağıtılır, ziyafetler günlerce devam eder ve seyirciler gülünç oyunlarla gece gündüz eğlenir. Şenlikle eş zamanlı olarak hazırlanan resimli sûrnâmelerde (şenlik kitabı) tasvir edilen bu ihtişamlı kutlama, modern tarih ve sanat tarihi yazımında önemli bir yere sahip. İAE bursiyeri Sinem Erdoğan İşkorkutan da konuşmasında, 1720 şenliğiyle ilgili yeni keşfedilen arşiv belgelerini, resimli ve resimsiz sûrnâme kopyalarıyla birlikte değerlendirerek, şenliğin daha önce ele alınmamış boyutlarını gündeme taşıyacak. Tüm tarih meraklılarının İstanbul Araştırmaları Enstitüsü web sitesinden kayıt olarak katılabileceği konuşmada; şenliğin şimdiye kadar bilinmeyen hazırlık, sahneleme ve temsil süreçleri ile birlikte, bu aşamalara müdahil olan şehirli ve saray mensubu katılımcılar ve kutlamaların ekonomik boyutu incelenecek.

Etkinlik Türkçe sunulacak, ücretsiz ancak sınırlı sayıda katılımcı kabul ediliyor. Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek etkinliğe buradaki rezervasyon formunu doldurarak kayıt olabilirsiniz.

Organizers

Visited 611 times, 1 Visit today

Buraya yorum yazmak ister misiniz?

Related Event

Karnas Yeni Yil 2019

Çömlekçi Köyü, Çömlekçi Mahallesi, Bodrum/Muğla Province, Turkey

27 Aralık 2018

15:30 To 19:00

0533 352 76 70

Karnas Bağları‘nda 28 Aralık 2018, Cuma akşam üstü, yeni yıl yemeği düzenleniyor. Bağın içindeki şaraphanede, gün batımında başlayacak olan yemekte, çiftlikten tabağa konseptli özel mönü sunulacak.devamı

Gümüşsuyu, CVK Park Bosphorus Hotel Istanbul, İnönü Caddesi, Beyoğlu/İstanbul, Türkiye

30 Aralık 2022 To 31 Aralık 2022

18:00 To 22:59

0538 014 47 42

CVK Park Bosphorus Hotel, RATEN Orkestrası’nın yerli ve yabancı şarkılardan oluşan eğlenceli performansının yanı sıra yılbaşına özel mönüsüyle 2023 yılını karşılamaya hazırlanıyor.devamı

Kazlıçeşme, Ferida Restaurant, Zeytinburnu/İstanbul, Türkiye

31 Ocak 2022 To 27 Şubat 2022

10:00 To 13:00

0537 320 34 00

Ferida Brasserie, misafirlerini Şubat ayı boyunca her pazar saat 11:00-14:00 saatleri arasında canlı klasik müzik eşliğinde pazar kahvaltısı ile buluşturuyor.devamı